H. Kuokkasen Peruukkiliike Oy
since 1921

 

    etusivu  / hiusperuukit /keinokuituperuukit /miesten peruukit /huivit turbaanit / historiaa
 palvelu / maskeeraustuotteita / kauneusmeikit / dermacolor / peruukkien vuokraus / joulupukit
     
   

Historiaa

 Hannes Kuokkanen syntyi 15.3.1895 Jyväskylän Kuokkalassa. Hän oli kätevä käsistään ja isä vei hänet tammikuussa 1911 parturioppiin Heikki Ollilaisen parturiliikkeeseen, joka sijaitsi Jyväskylässä. Oppiaika oli 3,5 vuotta, jonka jälkeen Kuokkanen valmistui parturiksi ja peruukkimestariksi. Valmistuttuaan Kuokkanen jäi Ollilaisen apulaiseksi neljäksi vuodeksi.

Hannes Kuokkanen perusti H. Kuokkasen peruukkiliikkeen vuonna 1921 Uuteenkaupunkiin. Peruukkien ohella Kuokkanen oli kiinnostunut myös maskeerauksesta, jota oli opiskellut ominpäin. Vuonna 1926 Kuokkasen perhe ja liike muuttivat Helsinkiin Kansallisteatterin pyynnöstä. Kansallisteatterissa Kuokkanen vastasi peruukkien ja viiksien teosta sekä maskeerauksesta iltaisin sen jälkeen, kun oli ensin huolehtinut oman liikkeensä pyörittämisestä päiväsaikaan.

Ajan myötä tieto taitavasta peruukkimestarista ja hyvästä palvelusta kiiri ympäri Suomea niin yksityisille ihmisille kuin teattereihinkin. Tilauksia mittojen mukaan käsintehdyistä hiusperuukeista alkoi tulla paljon ja henkilökuntaa palkattiin lisää. Liike työllisti 1930-luvun loppupuolella yli 20 henkeä ja 50-vuotis juhlavuonna 1971 henkilökuntaa oli jo viitisenkymmentä.

Peruukkien valmistustoiminnan laajentuessa liikkeessä ryhdyttiin 1930-luvulla harjoittamaan myös hiusperuukkien vuokrausta. Vuokrattaville peruukeille olikin kysyntää, koska ammattiteattereiden ohella harrastajateatteri toiminta oli vilkasta.

Kuokkanen opetti itse peruukkien tekemisen ja muut alaan kuuluvat työmenetelmät työntekijöilleen. Tietotaidon siirtämisen ohella Kuokkanen haki lisäoppia ulkomailta ja kehitteli työtapojaan ja tuotteitaan jatkuvasti. Opintomatkat hän teki 1920- ja 1930-luvulla Saksaan, joka oli tärkein raaka-aineiden tuottajamaa. Oppia hän haki myös Wienistä ja Prahasta. Toimintatavallaan Kuokkanen jalosti peruukkien valmistuksen parturien harrastamasta sivutoimesta todelliseksi asiantuntija-ammatiksi.

Käsityönä tehtyjen hiusperuukkien kulta-aika sijoittui 1940- ja 1970–lukujen välille, jolloin peruukkien tuotanto ylsi vuositasolla H. Kuokkasen Peruukkiliikkeessä satoihin kappaleisiin. Hiusperuukkien tekeminen ja asiakkaalle parhaan peruukkiratkaisun tarjoaminen onkin kulkenut sukupolvelta toiselle koko liikkeen olemassaolon ajan.

Teollisten valmistusmenetelmien kehityksen myötä arkikäyttöön tarkoitettuja liikkeessä tilaustyönä käsintehtyjä hiusperuukkeja tehdään nykyään vähemmän. Tämä johtuu siitä, että liikkeen valikoimiin on otettu Aasiassa teollisesti valmistetut hiusperuukit. Ensimmäiset keinokuituperuukit tulivat H. Kuokkasen Peruukkiliikkeen valikoimiin jo 1970-luvulla. 1980-luvulla malleja ja värejä alkoi tulla lisää ja liikkeen tarjoamien keinokuituperuukkien myynti lisääntyi entisestään. Nykyiset keinokuituperuukit ovat entisestään kehittyneet ja liikkeemme keinokuituperuukkivalikoima niin mallien väreissä kuin eri pituuksissakin on todella laaja ja laadukas. Myös kuitu- ja pohjamateriaalit ovat parantuneet huimasti vuosien saatossa.
 
Teatteri- ja vuokrakäyttöön valmistamme käsintehtyjä näyttämöperuukkeja. Suomen Kansallisoopperan ja Kansallisbaletin peruukkien valmistuksesta H. Kuokkasen Peruukkiliike on vastannut jo vuosikymmeniä.

Maskeeraustuotteet ovat olleet H. Kuokkasen Peruukkiliikkeen liiketoiminnan toinen kivijalka peruukkien ohella. Liikkeessä on valmistettu omia maskeerausvärejä eli sminkkejä aina 1950-luvulle asti. Tehdasvalmisteisiin maskeeraustuotteisiin siirryttiin 1950-60 –luvulla, kun niiden valmistaminen oli saanut alkunsa Saksasta. Näiltä ajoilta lähtien liikkeessä on myyty laadukkuudestaan tunnettuja Kryolan-tehtaan valmistamia maskeeraustuotteita ja päivittäismeikkejä.

Liikkeemme juhlii 95 vuoden taivaltaan vuonna 2016. Liikkeemme on ollut mukana vuosikymmenten aikana erilaisissa alaa koetelleissa murroksissa ja muutoksissa. Olemme pyrkineet vastaamaan muutoksiin ja tarjoamaan asiakkaillemme parhaiten sopivan peruukkiratkaisun, laajan valikoiman maskeeraustuotteita ja hyvän asiakaspalvelukokemuksen.

Toiminta jatkuu nykyään jo kolmannessa polvessa noin kymmenen peruukki- ja maskeerausammattilaisen voimin. Haluamme - kuten jo Hanneksen aikaan - tarjota asiakkaillemme parhaiten sopivan ratkaisun nyt ja tulevaisuudessa.